Pomidory z marketu – fatalna pułapka

Coraz częściej, gdy jemy pomidory kupione w supermarkecie mamy wrażenie jakby nie miały one zupełnie smaku. Niestety nie jest to jedynie nasze wyobrażenie, a realna sytuacja, z którą spotykamy się coraz częściej. Jeszcze kilka lat temu pomidory dostępne były wyłącznie latem. Dziś możemy je kupić przez cały rok. Niestety nie trudno zauważyć brak smaku “pomidora w pomidorze”. Brzmi to nieco absurdalnie, ale coraz częściej tak właśnie jest. 

Przyczyny braku smaku w pomidorach

W pewnym sensie można powiedzieć, że sami jesteśmy sobie winni. To dość brutalna teza, z którą jednak powinniśmy się zmierzyć. W dzisiejszych czasach konsumenci oczekują możliwie najniższej ceny za możliwie największą ilość. Jednocześnie przystajemy na niższą jakość oferowanych produktów. Bardzo często pozornie pomidory wyglądają na zdrowe i dojrzałe, jednak dopiero po ich przekrojeniu okazuje się, że ich wnętrze jest zielone a miąższ pozbawiony smaku. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest kilka. Przede wszystkim wielkopowierzchniowe uprawy nie pozwalają na naturalny tryb dojrzewania pomidorów na słońcu. Są one często zrywane zanim zdążą się zaczerwienić. Następnie poddaje się je działaniu oprysków, które przyspieszają proces dojrzewania. Producenci często również już na etapie sadzenia, wybierają specjalnie wyselekcjonowane odmiany pomidorów, które z założenia mają być duże, czerwone i szybko rosnąć. Niestety wraz z rozwojem tego typu odmian okazało się, że mimo pięknego wyglądu pomidory nie mają smaku. 

Wartości odżywcze

Tu również wiadomości nie są dobre. Niestety większość pomidorów dostępnych w sklepach jest praktycznie pozbawiona jakichkolwiek wartości odżywczych. Chyba każdy z nas słyszał kiedyś od swoich rodziców “jedz pomidory, bo mają dużo witamin i potasu”. To jednak nie dotyczy pomidorów z supermarketu. Nie tylko smakują często jak woda, ale również dostarczają podobną ilość wartości odżywczych. W pomidorach z supermarketów próżno szukać bogatej zawartości witamin i minerałów. 

Czy da się kupić dobre pomidory?

Z każdym rokiem jest to trudniejsze. Większość supermarketów zaopatruje się u dużych producentów pomidorów, których najważniejszym celem jest sprzedaż dużej ilości szybko wyprodukowanych pomidorów. Jeśli więc chcemy kupić pomidor, który nie tylko dobrze wygląda, ale ma też smak lepiej jest skierować swoje kroki na stragan z warzywami. Niestety takie rozwiązanie również nie daje nam stuprocentowej pewności sukcesu. Część produktów oferowanych na bazarach pochodzi z własnej uprawy, bądź z mniejszych plantacji. Jeśli jednak właściciel straganu zaopatruje się na giełdzie, może okazać się, że kupimy dokładnie te same pomidory co w supermarkecie, jednak w wyższej cenie. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście samodzielne wyhodowanie pomidorów na własne potrzeby. Niestety nie każdy z nas ma taką możliwość. Pozostaje kupować je tylko ze sprawdzonych źródeł i ograniczać jedzenie pomidorów poza sezonem. W ten sposób możemy liczyć na wyższą jakość, za którą często będzie trzeba jednak zapłacić nieco więcej.

Dodaj komentarz