Cold Brew, czyli kawa macerowana na zimno

przez | Listopad 5, 2019

Świetnym sposobem na orzeźwienie w upalne, letnie dni jest cold brew. Coraz częściej zamawiają ją klienci kawiarni aby się ochłodzić. Można ją także przygotować we własnym domu. Z poniższego artykułu dowiesz się jak zrobić cold brew samemu i poznasz przepis na kokosowy koktajl na bazie kawy “parzonej” na zimno.
Cold brew powstaje na skutek powolnego macerowania, czyli długotrwałego moczenia ziaren kawy w zimnej wodzie. Pierwsze wzmianki o niej pojawiły się już w XVIII wieku w Japonii. Teraz ten typ kawy zyskuje na popularności w Stanach Zjednoczonych i krajach europejskich. Coraz więcej zwolenników ma także w Polsce.

“Parzenie” kawy na zimno

Cold brew można przyrządzić samodzielnie w domu. Sposobów przygotowania napoju jest wiele, dlatego poznajcie jeden z prostszych sposobów, który choć nie wymaga specjalistycznego przyrządzenia, jest dość czasochłonny. Proces przygotowywania kawy zaczyna się od wyboru świeżo mielonej kawy.

Należy zwrócić szczególną uwagę na gatunek ziaren kawy oraz jakość wody. Damian Burgess, ekspert Caffe Vergnano, do przygotowania cold brew poleca 100% mieszankę Arabiki, która nada kawie charakterystyczny, słodkawy, lekko owocowy posmak.

Cały proces przygotowania napoju polega na “zaparzeniu” kawy… bez użycia wrzątku! Do naczynia należy wsypać średnio zmielone ziarna kawy i zasypać je kostkami lodu. Następnie zalewa się je zimną wodą, po czym należy odstawić naczynie na około 20 godzin do lodówki, przykrywając je folią aluminiową. W temperaturze od 4 do 8 stopni Celsjusza, kawa zachowa swój aromatyczny i orzeźwiający smak. Po upływie 20 godzin, kawa jest gotowa do spożycia.

Bogactwo smaków cold brew

Cold brew wyróżnia się na tle innych kaw mniejszą kwasowością. W zależności w jaki sposób ją przygotujemy i jakich dodatków użyjemy, możemy wydobyć z niej całe bogactwo aromatów.
Cold brew należy przygotowywać z dużą szczegółowością i starannością. Nie ma jedynego, standardowego, przepisu na Cold Brew. Istotne jest jaki gatunek ziaren kawy wybierzemy i jakich dodatków użyjemy. Z ziaren kawy jasno palonej uzyskamy owocowy, lekko kwiatowy aromat, a ziaren kawy ciemno palonej otrzymamy głęboki aromat z nutą czekoladowo-orzechową. Doskonałym wzbogaceniem smaku kawy będą wszelkie przyprawy takie jak cynamon, kardamon, mielona wanilia czy anyż. Warto eksperymentować!

Dobrym pomysłem jest także dodanie podczas procesu „parzenia” indyjskiej bergamoty lub skórki pomarańczowej, która wydobędzie orzeźwiający i owocowy, lekko orientalny aromat – dodaje Damian Burgess, ekspert Caffe Vergnano.

Cold brew jest też doskonałą bazą do orzeźwiających koktajlów, które świetnie sprawdzą się podczas spotkań towarzyskich. Połączenie napoju z tonikiem, sokiem pomarańczowym lub wodą kokosową z pewnością zaskoczy twoich znajomych.

Dodaj komentarz