Dieta, a cholesterol

Czy jedzenie może wpływać na cholesterol? Co jeść, by obniżyć jego poziom? Dobry i zły cholesterol – co to oznacza? Jeśli chcecie znaleźć odpowiedź na te pytania zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem. Gwarantujemy, że po jego przeczytaniu będziecie o wiele bogatsi w wiedzę na temat cholesterolu.

Czy jedzenie wpływa na poziom cholesterolu?

Źle dobrana i ciężkostrawna dieta stosowana przez dłuższy czas może negatywnie odbić się na naszym cholesterolu i w konsekwencji doprowadzić do wzrostu jego poziomu. Dieta, która podwyższa cholesterol zazwyczaj ma w sobie dużą ilość tłuszczy pochodzenia zwierzęcego oraz cukrów prostych. Nasycone kwasy tłuszczowe oraz zwane potocznie tłuszcze trans mają bardzo niekorzystny wpływ na poziom lipidów we krwi, a więc i na poziom cholesterolu.

Potrawy smażone, panierowane, fastfoody, czy pizze, jeśli występują zbyt często w naszej diecie mogą być powodem podwyższenia się poziomu cholesterolu. Warto wystrzegać się twardych margaryn występujących w kostkach oraz wszelkich produktów, które w swoim składzie mają ten rodzaj tłuszczu. Dużą jego ilość znajdziemy w produktach przetworzonych i słodyczach, daniach typu instant.

Aby obniżyć cholesterol należy wprowadzić do swojej diety takie produkty, które pozwolą zmniejszyć go, a następnie utrzymać na właściwym poziomie. Do produktów, które warto wprowadzić do swojej diety, aby obniżyć poziom cholesterolu należy przede wszystkim chude mięso (z kurczaka, indyka). Należy ograniczyć spożycie mięs czerwonych, najlepiej do jednego, maksymalnie dwóch razy w miesiącu. Dodatkowo należy zrezygnować ze smażenia jako obróbki cieplnej mięsa. Warto postawić na pieczenie, duszenie lub gotowanie na parze. Warto również do swojej diety wprowadzić tłuszcze takie jak olej kokosowy, dobrej jakości masło zamiast margaryn, które zawierają nasycone kwasy tłuszczowe. Do diety należy włączyć również ryby, które zawierają pozytywnie działające tłuszcze Omega 3.

Zły i dobry cholesterol

Na pewno nie raz spotkaliście się z podziałem cholesterolu na ten „dobry” i „zły”. Cholesterol zwany potocznie „dobrym” to cholesterol HDL. Jego wysokie stężenie we krwi powoduje obniżenie ryzyka pojawienia się chorób ze strony układu sercowo-naczyniowego. Ten cholesterol przechodzi z naszych tkanek do wątroby.
Z kolei cholesterol LDL to potocznie „zły” cholesterol. Jego negatywne działanie polega na tym, że zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Dlaczego może on powodować takie choroby? Jest on składnikiem tzw. blaszki miażdżycowej. Jej zbyt duża ilość może powodować mniejszy przepływ krwi przez tętnice, może również doprowadzić do zamknięcia tętnicy, a to z kolei do niedokrwienia.

Cholesterol, a choroby serca

Podwyższone stężenie cholesterolu prowadzi do wielu poważnych chorób zagrażających zdrowiu, a nawet życiu. Choroby ze strony układu sercowo-naczyniowego, do których zaliczamy miażdżycę czy nadciśnienie tętnicze to dolegliwości, na które najczęściej zapadają członkowie naszego społeczeństwa. Warto podkreślić, że choroby te powodują bardzo dużą liczbę zgonów. Przykładowo, choroby te powodują około 40% zgonów u mężczyzn i aż 50 % zgonów u kobiet.

 

Dodaj komentarz