Którą mąkę wybrać? Czym różni się ekologiczna od tradycyjnej?

przez | Listopad 1, 2019

Mąka ekologiczna a tradycyjna

Będąc w sklepie, coraz częstszym zjawiskiem jest występowanie w sprzedaży mąk ekologicznych, oprócz tych znanych przez nas, tradycyjnych. W tym momencie wypada zadać pytanie, czym tak naprawdę jest mąka ekologiczna? Z jakiego powodu należy poświęcić uwagę mące w jej ekologicznej odmianie?

Ekologiczna mąka – co to znaczy?

Krótko mówiąc, mąka ekologiczna to mąka wyprodukowana z ziaren pochodzących z upraw ekologicznych. Jest to równoznaczne z tym, że proces siania i wzrostu tych ziaren odbył się bez użycia chemicznych środków ochrony roślin, co tym samym oznacza wywarcie na środowisko naturalne jak najmniejszego wpływu.

Rzecz jasna, proces powstania mąki ekologicznej jest taki sam jak w przypadku zwykłej mąki – ziarna zbóż zostają rozdrobnione. Mąkę ekologiczną niekoniecznie rozpoznamy po jej kolorze, ponieważ kolor zależy w szczególności od stopnia przemiału ziaren.

Proces oczyszczania mąki (może być mniej lub bardziej korzystny dla środowiska – stąd mąka zwykła lub ekologiczna) sprowadza się do pozbywania się z ziarna okrywy owocowo-nasiennej. Mąka jest bielsza, jeśli zostanie usunięte więcej okrywy.

Im bielsza mąka, tym większa jest w niej zawartość skrobi, nie ma to jednak wpływu na jej ekologiczność. W sprzedaży dostępny jest bowiem duży wybór zarówno białych mąk ekologicznych, jak i tych ciemniejszych. Należy pamiętać jednak o tym, że okrywa owocowo-nasienna jest mimo wszystko wartościowym składnikiem mąki. Jest ona źródłem nie tylko błonnika, ale też wielu minerałów, istotnych dla naszego zdrowia.

Biała czy ciemna mąka ekologiczna?

Wiemy już, że w sprzedaży obecna jest zarówno biała mąka ekologiczna, jak i jej ciemna odmiana. W porównaniu do mąki tradycyjnej, mąka ekologiczna charakteryzuje się odmiennymi metodami stosowanymi w poszczególnych etapach jej produkcji. Czym w takim razie należy się sugerować, kupując mąkę?

Decydując się na zakup białej mąki, należy pamiętać o tym, że jest ona uboższa w kwestii zawartości otrębów, zarodków pszennych oraz warstwy aleuronowej. W konsekwencji jest to mąka, która jest wciąż wartościowa pod względem substancji odżywczych, jednak zawiera ich mniej niż ciemny odpowiednik mąki. Ciemna mąka razowa jest znacznie bogatsza w składniki, które pozytywnie oddziałują na zdrowie i dobrostan człowieka. Trzeba mieć jednak świadomość tego, że ciemne mąki są trochę bardziej wymagające w obróbce. Szeroki wybór mąk ekologicznych można znaleźć także w sieci.

Mąka ekologiczna – nie znaczy najlepsza?

Ziarno mąki ekologicznej może być różnej jakości, dlatego wartość różnych mąk ekologicznych może się między sobą nieco różnić. Zanim kupimy mąkę, warto zobaczyć informację na temat producenta danej mąki, oraz przejrzeć opinie konsumentów na jej temat. Takie wstępne zaznajomienie się pozwoli dokonać najlepszego wyboru. Pozwoli to również na pominięcie mało opłacalnej metody prób i błędów.

Trafny wybór sprawi też, że kupując mąkę ekologiczną w miejsce tradycyjnej, okażemy dbałość o naszą planetę oraz zdrowie.

Dodaj komentarz